Posted in Podporka, Život v skupine

Pondelková podporka – Kváskovanie

U nás na dedine v malom obchodíku sa kedysi dal kúpiť jeden druh chleba a rožky, v stredu aj lupačky s marmeládou či makový rožok no a v piatok na dôvažok dokonca aj vianočka! Dnes si v obchode vyberám z tak bohatej ponuky pečiva, až sa mi občas zatočí hlava. A preto som len prevrátila oči a pousmiala sa ak som počula, že niekto si pečie chlieb doma… Prečo?! Potom, čo som vyhodila x-tý plesnivý krajec chleba, ktorý sme nestihli zjesť, sa už nesmejem 😦

Čoraz častejšie sa teraz stretávam s pojmom “kváskovanie” a tak som začala pátrať čo to vlastne je ten kvások. 
Priznávam vôbec som netušila, že kvások a kvasnice nie je to isté. Potešila ma informácia, že kváskové pečivo nesplesnivie, nepáli po ňom záha, pozitívne vplýva na zlepšenie imunity, alergií a na zasýtenie hladu nepotrebujem zjesť celú polovicu bochníka 🙂 Zisťujem, že kváskovanie sa stáva veľmi populárnou “disciplínou” a nie je to len spôsob ako dostať na stôl chutný (niekedy len jediný vhodný) chlieb, ktorého “pôvod” a zloženie poznáte, kváskovanie sa stáva životným štýlom.

O tom, že kváskovanie nie je žiadna alchýmia nás presvedčí mamička Janka Kašperová Lacková, ktorá sa kváskovému pečeniu venuje dva roky. Ako mi povedala, chlebík pre ňu znamená rodinu a preto ho aj rada pečie. Vie čo v ňom je a robí ho z lásky k rodine. 

Janka nám porozpráva ako začať s kváskovaním, akú povinnú výbavu k tomuto pečeniu potrebujeme. Vysvetlí nám základné pojmy a fakty o kváskovaní. Spoločne sa od Janky dozvieme ako dlho trvá príprava samotného cesta a následne upečenie chleba.

Kváskové pečenie nie je žiadny módny trend, ktorý sa znenazdajky objavil. Len naše uponáhľané životné tempo ho vytlačilo na okraj záujmu. Žijeme rýchlo a kupujeme rýchlo kysnuté pečivo. 
Kváskovanie nás núti spomaliť a ponúka spôsob ako dať svojim najbližším nielen pokrm náš každodenný, ale aj svoj čas, energiu a veľa lásky
Mať na raňajky vlastný domáci chlieb, to je ako položiť srdce na stôl.
 

“Podeľ sa o svoj chlieb a bude chutnať lepšie. Podeľ sa o svoje šťastie a stane sa väčším.”

Phil Bosmans (belgický spisovateľ a kňaz)

Ak ste s kváskovaním na tom podobne ako ja a zatiaľ ste sa neodhodlali, príďte v pondelok na podporné stretko do Brumíka na dvojke. A ak ste s kváskovaním “zadobre” príďte takisto a podeľte sa s nami o svoje skúsenosti. O kváskovaní budeme nielen hovoriť, ochutnáme upečené dobroty a ak si prinesiete uzatvárateľnú sklenenú nádobu, budete si môcť kvások odniesť rovno domov. Tešíme sa na vás!


ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

KEDY: 6.11. 2017 (pondelok)

ČAS: 10:00 – 12:00 (od 10.00 do 10.30 schádzanie a ranná kávička s kamoškami, od 10.30 do 12.00 podporka).

KDE: Brumik na Dvojke (Ul. Čsl. armády 29, Prešov – Sídlisko II, OC Centrál)

VSTUP: 3 Eurá (v cene sú režijné náklady, vstup do detského interiérového ihriska a občerstvenie pre návštevníkov); konzum – kávička či čaj a podobne, sa hradí samostatne vo vlastnej réžii).


Tešíme sa na vás na pondelkovej podporke!

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s